Hormoni u trudnoći

Ženski spolni sustav razvija se na vrlo značajan način, naročito tijekom trudnoće. Taj razvoj popraćen je rastom razina mnogih hormona iz čitavog organizma buduće majke, a u vezi je s funkcijom žutog tijela i posteljice. Kada se jajašce nastani i počne razvijati u maternici žene, za nju se tada kaže da je gravidna, odnosno trudna. Ove morfološke promjene značajne su i mnogim ženama predstavljaju veliki strah i nedoumicu.

trudnoća
Trudnoća, Foto: kubais/Shutterstock

Brzina samog razvoja maternice raste u skladu s pravilnim razvojem trudnoće.

Za vrijeme trudnoće hormonalna mjerenja pokazuju sklad, ravnotežu sa pravilnim radom dviju žlijezda. Perzistirajućeg žutog tijela koje hipertrofira i posteljice, dodatnog dijela jajeta, koja će nakon porođaja biti izbačena. Djelovanje žutog tijela i posteljice nadopunjuje se u prva tri mjeseca trudnoće.

Nakon toga sama posteljica osigurava najveći dio hormonalne proizvodnje. Nestankom žutog tijela nakon trećeg mjeseca ne prekida se trudnoća.


Već pet dana prije očekivane mjesečnice, vrlo je moguće naslutiti trudnoću. Naime, u majčinom se organizmu nalaze hormoni koji pripadaju posteljici, a nazivamo ih prolani ili gonadotropini. Oni su proizvod stanica korionskih resica i karakteristično je da ih ima u velikim količinama za vrijeme trudnoće.

Zatim se dosta velikom brzinom smanjuju, da bi ostali na istoj razini od četvrtog mjeseca pa sve do samog kraja trudnoće. U prvom tromjesečju posteljica proizvodi dvije vrste hormona, posebno etrogen. Medicinska istraživanja pokazala su da se njihov broj i količina u majčinom organizmu povećava dosta polagano. U posljednjem tromjesečju u mokraći se pronalazi estriol. On daje podatke o radu žlijezda ploda i i same posteljice čija je prisutnost znak zrelosti ploda.

Postoje i hormoni luteinskog djelovanja. U mokraći se nalaze derivati progesterona, a naročito spoja koji se naziva pregnandiol. Njegovo količinsko povećanje skoro je stalno i pravilno tijekom čitavog perioda trudnoće.

Autor: D.Š.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *