Trudnoća po tjednima

Trudnoća ili blaženo stanje opisuje se kao jedno od najljepših iskustava koje žena može imati ako je naravno s njom zdravstveno sve u redu. Iako se radi o kompliciranom periodu u životu kada tijelo prolazi kroz mnoge promjene, činjenica je kako se radi o posebnom trenutku, kada se u tijelu žene ravija novi život.

trudnica na ultrazvuku
Trudnica na ultrazvuku, Foto: Alexander Raths/Shutterstock

Unatoč raznim poteškoćama koje žene mogu prolaziti tijekom trudnoče, činjenica je da je velikom dijelu njih lakše kada se sjete kako će uskoro ugledati najmlađeg člana obitelji.

Gledajući pravilno prema mišljenju liječnika, trudnoća se prati prema tjednima. Spomenuti tjedni dijele se na tri tromjesečja od kojih svaki znači jedan od ključnih trenutaka za vaše dijete.

Prvo tromjesečje

Prvo tromjesečje podrazumijeva 13 tjedana.

Prvi tjedan trudnoće

U 1. tjednu događa se začeće dok žena još uvijek nije svjesna što se događa i neće biti još neko vrijeme.

Drugi tjedan trudnoće

Spomenuta situacija nastavlja se na drugi tjedan kada žena razvija maskimalnu razinu plodnosti.

Treći tjedan trudnoće

U 3. tjednu beba je još uvijek jako mala i parktički neprimjetna. To je vrijeme kada je embrio još uvijek samo spoj više stanica koje se razmnožavaju nevjerojatnom brzinom.

Četvrti tjedan trudnoće

U 4. tjednu počinje razvoj djeteta. U sljedećih 10 tjedana razvit će se svi djetetovi organi.

Peti tjedan trudnoće

U 5. tjednu trudnoće embrio se nalazi duboko u maternici, gdje se dijele male stanice velikom brzinom.

Šesti tjedan trudnoće

U 6. tjednu postaju polako vidljivi znakovi kralježnice i glave.


Sedmi tjedan trudnoće

U 7. tjednu razvijaju se šake i stopala.

Osmi tjedan trudnoće

U 8. tjednu naziru se polako prstići kako na rugama tako i na nogama.

U 9. tjednu beba dostiže dužinu do 30 mm, dok u 10. tjednu dužina već ide preko 40 mm. U 11. tjednu embrio mijenja naziv u fetus s dužinom između 40 i 65 mm. U 12. tjednu dolazi do razvoja refleksa. U 13. tjednu nastavlja se oblikovanje lica.

Drugo tromjesečje

U 14. tjednu beba se izdužuje na veličinu između 8 i 11 cm. Njezina težina sada već otprilike iznosi od 30 do 60 grama. U 15. tjednu pored toga što postaje sve veća, nastavlja se fini razvoj bebine kože. U 16 tjednu događa se napokon i pomicanje djetetovih očiju, sada su već ruke i noge u potpunosti oblikovane.

Od 17. tjedna beba počinje rasti sve brže, a poznato je kako se od tog trenutka težina u samo dva tjedna udvostručuje. Ako niste znali u 18. tjednu beba već može čuti zvukove iz vanjskog svijeta. U 19 tjednu slijedi razvoj bebinih osjetila.

U 20. tjednu bebe uglavnom teže između 250 i 300 grama s dužinom od oko 16 cm. U 21. tjednu svaka trudnica može osjetiti udarce svog djeteta. U 22. tjednu nastavlja se razvijati mozak te osjet dodira.

U 23. tjednu beba je duga već oko 28 cm, a ponekad ju možete vidjeti i preko odjeće kako se miče. U 24. tjednu beba već polako liči na bebu koja će se uskoro roditi, a njezina je težina oko 540 grama. U 25. tjednu počinje dobivati na svojoj težini.

U 26. tjednu dolazi do zanimljive pojave kada beba počinje otvarati oči i kada se razvijaju pluća. U 27. tjednu beba je malo više bucmasta. Upravo tada teži oko 900 grama.

Treće tromjesečje

U 28. tjednu bebi se učvršćuje tonus mišića. Tada već teži oko 1.000 grama. U 29. tjednu se i dalje razvija, a tu se prije svega misli na mišiće i unutarnje organe. Zanimljivo je spomenuti kako u 30. tjednu počinje rasti kosa.

U 31. tjednu beba može već okretati svoju glavu lijevo – desno i sve je više aktivna. U 32. tjednu zauzima sve više mjesta u maternici, što i ne čudi obzirom da je sve veća. U 33. tjednu beba teži oko 1.900 grama, a kostur postaje sve čvršći.

U 34. tjednu beba dostiže dužinu već od skoro 41 cm. U 35. tjednu beba zauzima skoro cijeli prostor maternice i praktički više nema toliko mjesta za pomicanje. U 36. tjednu beba se puno manje migolji i stvara dobar položaj unutar maternice.

U 37. tjednu beba je već polako spremna da izađe van. U 38. tjednu već je toliko ojačala da čak možete osjetiti dodir njene šake. U 39. tjednu beba i dalje dobiva na težini, a u 40. tjednu bebe uglavnom već teže oko 3.400 grama. Možete roditi.

Autor: S.Š.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *