Što učiniti kada beba ima grčeve

Ne znamo jeste li upoznati s činjenicom kako postoji nekoliko vrsta dječjeg plača. Naime faktori kao što su ritam i visina plača roditelju mogu pokazati što se trenutno događa sa njihovim djetetom. Odnosno zbog čega dijete plače.

Beba koja plače, Foto: Anna Omelchenko/Shutterstock

Naime ako se radi o iritantnom i nervoznom plaču moguće je da je beba nadražena jer ju nešto smeta. Na taj način se pokušava riještiti onog što ju smeta, a na vama je da joj pomognete. Također ako je plač intenzivan i visok znači da je nešto boli.

U tom se slučaju znaju javiti kolike, odnosno grčevi u području trbuha. Vaše dijete neutješno plače već neko vrijeme, a vi ne znate kako mu pomoći. To može biti itekako stresno, a da budete sigurni da su u pitanju grčevi, obično djeca koja s tim imaju problema plaču više od tri sata dnevno.

Prema posljednjim istraživanjima pokazalo se da 20% djece spada u tu kategoriju. Vaša beba u tom trenu može stiskati šake ili povlačiti ručice i nožice prema prsima, a onda ih opet pružati. Još uvijek nije poznato zbog čega se javljaju grčevi.

To nikako nije bolest. Pretpostavlja se kako ih uzrokuje plin koji se javlja u području crijeva, jer bebe upravo tada najviše ispuštaju plinove. Međutim novijim istraživanjima i ta je teorija dovedena u pitanje budući da lijekovi koji smanjuju plinove nisu pomogli da djetetu nestanu grčevi.


Neki roditelji smatraju kako uzrok grčeva može ležati u u prehrani. Prema mišljenju liječnika to se smatra malo vjerojatnom mogučnošću, jer prelazak na novi tipe prehrane obično ne rezultira pozitivnim ishodom. Zapravo nema nikakve promjene.

Be obzira što uzrokuje grčeve bitno je znati kako svojoj djeci možemo olakšati njihovo trenutno stanje. Preporuča se da bebu u tim trenucima držite u zamračenoj prostoriji i prije svega u tihom okruženju.

Osim što ćete se pobrinuti da u sobi bude tiho isto tako ćete svoju bebu umotati u dekicu kako se ne bi uplašila. Također se preporuča da nabavite nosiljku koju ćete postaviti na svoja prsa tako da dijete možete umiriti i na taj način.

Autor: S.Š.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *