Mitovi i istine o dojenju tijekom trudnoće i tandemskom dojenju

Vjerojatno ste čuli većinu sljedećih izjava o dojenju u trudnoći i tandemskom dojenju. Odlučila sam provjeriti vjerodostojnost i bila iznenađena onim što sam saznala!

Provjerite svoje znanje: koje izjave su mit, koje istina, a koje samo nepoznanica?

1. “U 24. gestacijskom tjednu maternica se mijenja tako da dojenje postaje opasno za nastavak trudnoće.”

MIT

Oksitocin, hormon koji se oslobađa tijekom dojenja, izaziva lagane, najčešće neosjetne kontrakcije maternice. Zbog te činjenice postoji zabrinutost da dojenje može izazvati prijevremeni  porođaj u inače normalnoj trudnoći. Maternica je na početku trudnoće neosjetljiva na oksitocin, a glasine su da se osjetljivost pojača oko sredine trudnoće. Istraživanja, naprotiv, dokazuju da se prva pojačana osjetljivost na oksitocin javlja tek iza 37. tjedna.

2. “Kada dojite u trudnoći, vaše tijelo prvo opskrbljuje fetus, zatim bebu, a ostatak ide vama ili ostaje u rezervama.”

MIT

Ako je razina masnoća niska, tijelo pothranjene žene koristi tjelesnu mast kako bi osiguralo prirast težine plodu. Međutim, ne postoje istraživanja koja bi potvrdila tko ima prioritet pri nedostatku. Što je još važnije, nema razloga da itko bude uskraćen, osim ako je majka zaista pothranjena. Slijedite svoj apetit, unosite dovoljno kalorija i dobivajte na težini u istim omjerima kao da ne dojite, a vaše tijelo će učiniti ostalo.

3. “Novorođenče treba uvijek dojiti prvo.”

MIT

Vaše novorođenče će možda trebati prednost u vrijeme dok vaše tijelo stvara kolostrum budući da ga ima u ograničenim količinama prvih nekoliko dana. Kad vam “nadođe” mlijeko, što pokazuje da su zalihe dosegle potrebe bebe, možete biti sigurni da će biti dovoljno za oba djeteta. I, zapravo, ako osjetite preslab ili prejak refleks otpuštanja mlijeka, vašem novorođenčetu će biti lakše ako podojite starije dijete prvo!

4. “Mnoge mame osjete smanjeni dotok mlijeka u trudnoći”

ISTINA

70% majki osjeti značajan smanjeni dotok mlijeka u trudnoći, a manjina nastavi izdašnu proizvodnju i dalje.

5. “Mame koje tandemski doje stvaraju duple zalihe mlijeka – kao i majke blizanaca.”

ISTINA

U jednoj studiji majka je imala duplu zalihu mlijeka svih sedam mjeseci koliko je tandemski dojila (a njezino novorođenče je više nego prosječno napredovalo!). Majke koje tandemski doje mogu „patiti“ jedino od viška mlijeka!

6. “Većina djece samo prestane dojiti tijekom trudnoće”

MIT


Istina je da većina djece prestane dojiti tijekom trudnoće, ali na čiji poticaj? La Leche League je provelo istraživanje majki koje doje u trudnoći; 26% djece je samo prestalo dojiti, 28% su mame prestale dojiti, a ostalih 46% je kasnije tandemski dojilo.

7. “Ako uživate u dojenju djeteta prije trudnoće, nema razloga da se u trudnoći to promijeni.”

MIT

Trudnoća zaista mijenja dotadašnje dojenje za mnoge majke. Nekim majkama izaziva bolove, uznemirenost ili mučninu, što može utjecati na nastavak dojenja. (Slično tome, neka djeca ne vole promjene u okusu i količini mlijeka.)

8. “Tandemsko dojenje osigurava da prilagodba starijeg djeteta na brata ili sestru prođe glatko.”

MIT

Starije dijete može iskusiti čitav niz osjećaja, od straha i osjećaja zamjene, ljutnje na vas, do oduševljenja novom bebom. Sjetite se da bratski odnosi imaju vlastiti ritam povezivanja i svađanja, a sve se odvija na vašim grudima! Realna očekivanja, puno ljubavi, otvorena komunikacija i smisao za humor pomažu da prebrodite sve izazove.

9. “Dojenje smanjuje jutarnje mučnine.”

NEPOZNANICA!

Ovo je istina za mnoge mame, ali samo stručna studija bi mogla to potvrditi. S druge strane, neke manje sretne mame osjećaju izolirane osamljene napade mučnine tijekom dojenja.

10. “Majke koje tandemski doje su žrtve.”

MIT

Dojenje dvoje djece je velika obaveza. S druge strane, odvikavanje djeteta protiv njegove volje nije lak zadatak, osobito ako ste trudni ili želite drugo dijete. Svaka majka mora sama izabrati ono što joj najbolje paše i za što je najspremnija.

11. Bonus: “Tandemsko dojenje je rijetko.”

MIT

Mnoge majke pažljivo biraju kome će reći, ali to samo skriva uobičajenu praksu. U istraživanju od 179 majki koje su dojile bar jedno dijete najmanje 6 mjeseci, 61% je dojilo tijekom trudnoće, a 35% tandemski.

Napisala Hilary Flower, autorica knjige «Doživljaji pri tandemskom dojenju: dojenje tijekom trudnoće i nakon poroda»

Izvor: Udruga Roda, www.roda.hr

Prevela: LindaMF

Izvor: Kellymom.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *