Konstipacija (zatvor) kod djece

Foto: Tompet/Shutterstock

Najčešći uzrok konstipacije kod djece je njihova vlastita odluka

Što je konstipacija?

Dijete ima zatvor (konstipaciju) kad mu je stolica tvrda i teško prolazi, a veliku nuždu obavlja rjeđe od tri puta tjedno. Neredovita, mekana stolica koja prolazi bez bolova nije znak konstipacije. Ako vaše dijete ima zatvor duže od 2 tjedna radi se o kroničnoj konstipaciji.

Uzroci konstipacije

Konstipacija se može pojaviti kad vaše dijete ne pije dovoljno vode, mlijeka ili voćnih sokova, ili se ne hrani zdravo i ne jede dovoljno vlakana. Vlakna se nalaze u hrani poput žitarica, voća i povrća.

Konstipacija se može javiti i kad prelazite s hrane za bebe na krutu hranu ili kad prestajete dojiti dijete. Ponekad se može javiti i nakon bolesti ili uzimanja određenih lijekova. Nemojte se brinuti ako vam dijete pati od zatvora. Konstipacija je česta kod djece i obično kratko traje, a prođe sama od sebe.

Djeca sa kroničnom konstipacijom često ignoriraju potrebu da obave nuždu jer ne žele prekinuti igru, zamoliti učitelja da ih pusti ili ne žele koristiti javne zahode. Kad dijete izbjegava obavljanje nužde, stolica se nakuplja u crijevima, postaje veća i tvrđa. Prolazak stolice može biti bolan i zbog toga dijete još više izbjegava obavljanje nužde.

Što učiniti ako je dijete konstipirano?

Postoje više načina kako možete pomoći djetetu:


Prehrana – povećavajte unos tekućine. Ako vam dijete jede dovoljno žitarica, dajte mu uz to i malo soka od šljiva. Ako je vaše dijete starije, pobrinite se da pije dovoljno tekućine, a možete mu dati sok od šljiva, voće ili povrće koje sadrži mnogo vlakana.

Navika obavljanja nužde – Morate naučiti dijete da ne čeka silu za obavljanje nužde. Kako bi uspostavilo redovitu naviku obavljanja nužde, recite djetetu da sjedi na zahodu barem 10 minuta u isto vrijeme svaki dan, po mogućnosti nakon jela.

Lijekovi – Postoje brojni laksativi koji vam mogu pomoći kod konstipacije kod djece. Odabir laksativa ovisi o dobi djeteta i koliko je ozbiljna konstipacija. Prije uzimanja laksativa obavezno se konzultirajte sa liječnikom.

Nagrađujte dijete – počnite nagrađivati dijete već i za samo sjedenje na zahodu. Na primjer, ako vaše dijete sjedi na zahodu u planirano vrijeme, nagradite ga sa omiljenom aktivnošću. Ako obavi nuždu pohvalite ga i nagradite. Izbjegavajte nagrađivanje hranom. Starija djeca mogu sakupljati bodove kako bi dobila bolju nagradu poput izleta ili odlaska u kino.

Ako konstipacija ne prođe sama, ili mislite da vam dijete pati od kronične konstipacije, obavezno posjetite pedijatra ili obiteljskog liječnika. Konstipacija nekad može biti znak ozbiljnijeg problema.


Izvor:
www.zena.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *