Dijete i krađa!

Foto: Cheryl Casey/Shutterstock

Jedan od problema s kojim se roditelji susreću, ali o kojem nitko ne voli govoriti, je ono što treba učiniti kada vaše dijete nešto ukrade.
Koji god razlog bio zašto dijete krade, roditelji treba da se ozbiljno (i promišljeno) suočiti sa problemom.

Zašto dijete krade

1. Dijete nema samokontrolu

Mlađa djeca imaju poteškoća sa samokontrolom. Ako dijete želi uzeti nešto, iako ono zna da krađa nije u redu, jednostavno si ne može pomoći zato što nema samokontrolu. Vi morate svom djetetu dati mogućnost da dobi što želi ali na pošten(i primjeren) način.

2. Djetetove osnovne potrebe nisu ispunjene

Djeca su u potpunosti ovisna o svojim roditeljima. Dijete koje se osjeća kao da njegova osnovna potreba nije ispunjena preuzima stvar u svoje ruke. Najlakši način za dijete je da uzme (otuđi) ono za što misli da mu je potrebno.
Iako roditelji mogu misliti da dijete ima sve što mu je potrebno, djetetovo poimanje potrebe je totalno drugačije. Na primjer, ako djetetov školski prijatelj ima džeparac a vaše dijete ne, onda Vaše dijete može imati potrebu za džeparcem. Ono će osjećati nedostatak ako ga nema, čak i ako vi djetetu priuštite sve što bi si ono samo moglo kupiti novcem.U ovom slučaju dijete može biti u iskušenju da ukrade novac samo zato što želi đeparac kao svi ostali.

3. Dijete treba više pažnje

Vjerojatno najčešći razlog da djeca kradu je da osjećaju emocionalni nedostatak u životu. Dijete koje nema ispunjene emocionalne potrebe osjeća se prazno iznutra. Ono može otuđiti (ukrasti) stvari u pokušaju da popuni tu prazninu. Često su djeca koja kradu usamljena ili imaju poteškoća u školi ili s prijateljima. Mnoga djeca nemaju pažnju koja im je potrebna. Takvo se dijete može osjećati nevoljeno ili da roditelj nisu zainteresirani za njega. Ta djeca svoje emocionalne potrebe i želje zadovoljavaju tako da nešto ukradu. Krađa je njihov način kojim izražavaju svoje nezadovoljstvo i tražiti zadovoljenje svoje potrebe za pažnjom.

4. Dijete treba imati kontrolu nad svojim životom

Djeca su izrazito svjesna svoje ranjivosti. Ako dijete ima poteškoća i gubi osjećaj za kontrolom svoga života, ono može ukrasti kako bi uspostavili osjećaj kontrole ili se pobunilo zbog svog stanja.

5. Pritisak okoline


Djeca se nastoje uklopiti u društvo, stvoriti neku svoju „grupu“.. Ponekad dijete može ukrasti samo da pokaže koliko je hrabro ili mora zadovoljiti uvjete grupe koja traži da novi član napravi nešto uzbudljivo (najčešće je to krađa).

Što roditelji trebaju učiniti?

Kada je dijete uhvaćeno u krađi, roditeljeva reakcija treba ovisiti o tome da li je to prvi put ili postoji obrazac krađe.

Ako se radi o vrlo maloj djeci roditelji bi im trebali pomoći da shvate da krađa nije u redu.. Ako malo dijete uzme komadić slatkiša, primjerice, roditelji mogu pomoći djetetu vratiti bombon. Ako dijete već jede bombon, roditelji mogu odvesti dijete natrag u dućan da se ispriča za krađu i da plati.

S djecom školske dobi je važno da vrate ukradeni predmet. Do prvog i drugog razreda, djeca bi trebala znati da krađe nije u redu. Djeca bi trebali shvatiti posljedice svoga čina.
Evo primjera: Ako dijete dođe kući s prijateljevom igračkom, a jasno je da ju je dijete uzelo bez prijateljeva dopuštenja, roditelj bi trebao razgovarati s djetetom o tome kako bi se ono osjećalo da je prijatelj uzeo nešto njegovo. Roditelj bi trebao poticati dijete da pozove prijatelja da mu se ispriča, da mu objasni što se dogodilo, i obeća da se to neće ponoviti te da vrati ukradenu stvar.

Ako se radi o teenagerima uhvaćenim u krađi njih je najbolje usmjeriti na pravne službe. Razgovor sa predstavnicima zakona će mu najbolje objasniti posljedice krađe.

Daljnje kažnjavanje, posebice fizičko kažnjavanje, je nepotrebno i moglo bi razljutiti dijete te postoji mogućnost da se dijete upusti u još gore ponašanje (daljnju krađu).

Djecu svih uzrasta trebaju znati da krađa nije samo uzimanje stvari iz trgovina. Trebaju znati (i shvatiti) da je krađa svako otuđivanje/uzimanje nečega što nam nije dozvoljeno od vlasnika predmeta. Djeca također trebaju znati da je krađa zločin koji može dovesti do ozbiljnih posljedica a koje uključuju razne pravne kazne kao što su pritvori, popravni domovi, maloljetnički zatvori ili zatvori za „ozbiljne“ prijestupnike

U slučaju da se roditelj teško nosi sa situacijom kada je njegovo dijete uhvaćeno u krađi i ako ne zna riješiti tu situaciju najbolje se obratiti stručnoj osobi za savjet.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *